manager@medical-express.eu | 004 0733.33.11.00

Terapia Gerson

Terapia Gerson a fost inventată de Dr. Max Gerson în 1920 și este un tratament natural și sigur compus din alimente ecologice, clisme de cafea și suplimente natural care vor activa capacitatea intriseca a organismului de a se vindeca. Aceatsa terapie este folosită cu success de mii de oameni pentru a se recupera de la bolile incurabile precum cancerul, diabetul, boli de inimă și artita.

Terapia Gerson presupune 3 etape ce trebuie effectuate simultan.
Pasul 1 – 
Detoxifierea prin clismele de cafea
Pasul 2 – Dietă Gerson
Pasul 3 – Suplimentele de nutrient

Rolul acestei terapii este de a restabili la normal celulele bolnave din organism. După îndeplinirea tratamentului inițial de 6-12 săptămâni intensive, programul terapiei impune pacientului de a adera la un regim de întreținere scăzut în sare, zahăr, protein animale și ridicat în potasiu. Sunt încurajate toate tipurile de legume și fructe proaspete și organice. În schimb, tutunul, alcoolul, conservele, produsele congelate alături de alte alimente procesate sunt puternic descurajate. Sursele de zahăr șiș are ar trebui să provină din alimente natural și nu din surse rafinate. Detoxifierea ficatului și reglarea producției de hormone tiroidieni sunt cruciale pentru reglarea sistemului imunitar. Astfel, detoxifierea ficatului prin clismele de cafea este o procedură importantă în Terapia Gerson. Prin acestea se scade cantitatea de toxine din sânge, este determinată dilatarea canalelor biliare, facilitând eliminarea celulelor canceroase moarte de către ficat și elimină produsele toxice din sânge prin pereții colonului.

Pentru a fucntiona pacientul trebuie să arate disciplină și dăruire acestei terapii.

Pasul 1 – Clismele cu cafea
Acestea au scopul specific de a reduce cantitatea de toxine din sânge și de a curaţa otrăvurile din fluidele care hrănesc celulele.

 1. Se adaugă 3 linguri de boabe de cafea măcinată la un litru (1 litru) de apă (apă distilată sau îmbuteliată). Se aduce la punctul de fierbere și se menține timp de 3 minute apoi se lasă să fiarba timp de alte 15 minute la foc mic.
 2. Se filtrează amestecul și se adauga apă cât pentru a umple irigatorul la un volum total de 1 litru (1 litru). Se aduce lichidul la temperatura camerei. Se atârnă recipientul irigatorului la aproximativ 18 cm deasupra corpului. Pregatiţi-vă pentru a introduce în anus irigatorul.
 3. Se așează o pătură moale pe podeaua din baie, se acoperă cu o folie de plastic și un prosop. Se pune jos o pernă. Întindeți-vă pe podea, cu picioarele trase intr-o poziție relaxată.
 4. Acordați timp pentru a permite forței gravitației să acționeze. Țineți lichidul în interior aproximativ 15 minute apoi puteți să-l eliberați.

Pasul 2 – Dieta lui Gerson
Toate fructele și legumele din dieta Gerson trebui să fie organice și proaspete. Cu toate acestea, in cazul în care nu este posibil să se obţină produse ecologice, fructele și legumele trebuie spălate viguros pentru a curăţa pesticidele și erbicidele prezente pe coaja acestora.

 1. Toate fructele și legumele sunt acceptabile, excepție făcând fructele de pădure, nucile, ananasul, avocadoul și castravetele. Fructele de pădure și ananasul pot provoca reacții alergice datorită acizilor aromatici prezenți. Nucile sunt prea bogate în proteine. Fructele de avocado sunt prea bogate în grăsimi. Castraveții, în combinație cu sucul de fructe sunt dificil de digerat.
 2. Trebuie consumate cât mai mult posibil salate de fructe și legume crude. Ingredientele recomandate fiind salata, merele, morcovii, măcrișul, ceapa verde, țelina, salata, conopida, broccoli, andivele, arpagicul, cicoarea, roșiile, ardeii verzi, ridichile, sfecla, varza. Oțetul de mere, sucul de lămâie și uleiul de in pot fi utilizate in salată.
 3. Cartofii sunt recomandați pentru masa de pranz și cină. Orezul brun sau sălbatic poate inlocui cartofii din când în când. Cartofi dulci (igname) pot fi serviți o data pe săptămână.
 4. Fulgii de ovăz sunt recomandați pentru micul dejun. Pot fi adăugate fructe proaspete precum mere sau papaya. Mierea, siropul de arțar pur, sau melasa ne-sulfurata pot fi folosite că indulcitori, exceptie făcând pacienții cu diabet zaharat și hipoglicemice. Fructele uscate pot fi adăugate, dar acestea trebuie să fie ne-sulfurate și neindulcite. Se recomandă fierte.
 5. Supa de Cancer Special Hippocrates este recomandată ca starter pentru fiecare masă. Supa se prepară din următoarele ingrediente: 3 – 4 tulpini de ţelină, pătrunjel, 1 1 / 2 kg de tomate, 2 cepe medii, câţiva căţei de usturoi, 1 jumătate de kilogram de cartofi. Ingredientele de mai sus trebuie să fie acoperite cu apă filtrată sau de izvor de munte si fierte timp de 2 ore. Amestecul poate fi prelucrat într-o supă cremă groasă. Supa astfel gătita va fi depozitată in frigider şi se va consuma in termen de 2 zile.
 1. Plantele aromatice şi mirodeniile nu sunt recomandate în timpul procesului de vindecare, în primele câteva săptămâni de tratament, deoarece ele interferează cu procesul de vindecare. Urmatoarele condimente trebuie consumate cu moderaţie: enibahar, anason, frunze de dafin, coriandru, mărar, fenicul, nucşoară, măghiran, rozmarin, salvie, şofran, tarhon, cimbru, măcriş şi cimbru.
 1. Apa trebuie adăugată cât mai puţin posibil, deoarece există suficientă apă naturală în cele 13 pahare de suc.
 1. Pâinea de secară fără sare şi grăsimi libere poate fi consumată numai după consumarea mesei.
 1. Cea mai importantă componentă din terapia Gerson sunt cele treisprezece pahare pe zi din fructe proaspete şi legume deoarece acestea aprovizionează cu enzime, vitamine şi minerale necesare organismului bolnav pentru a-l readuce la stare de sănătate . 224gi de suc de fructe sau de legume trebuie să fie proaspăt preparate şi consumate în fiecare oră în timpul zilei pentru 13 ore.

Aproximativ 4-6 pahare suc de mere-morcov şi 2 – 4 pahare de suc de frunze verzi ar trebui să consumate zi de zi, iar restul pana la 13 pahare pot fi obţinute din alte fructe sau legume.

Legumele utilizate pentru sucul verde ar trebui să fie din următoarea listă:

 1. Salata Romaine
 2. Sfecla Mangold
 3. Sfecla capatani (frunze tinere din interior)
 4. Năsturel
 5. Varză roşie
 6. Ardei gras verde
 7. Andive
 8. Un tip de andivă cu frunze mai mari si creţe

Un program tipic de 13 pahare de suc şi 3 mese regulate în dieta lui Gerson este după cum urmează:

08:00 – Suc de portocale si MIC DEJUN

09:00 – Un pahar de suc verde

09:30 – Un pahar de suc de morcov-mere

10:00 – Un pahar de suc de morcov-mere

11:00 – Un pahar de suc de morcovi

12:00 – Un pahar de suc verde

13:00 – Un pahar de suc de mere, morcov şi masa de prânz

02:00 – Un pahar de suc verde

03:00 – Un pahar de suc de morcov

4:00 PM – Un pahar de suc de morcov

5:00 PM – Un pahare de suc de morcov-mere

6:00 PM – Un pahar de suc verde

7:00 PM – Un pahar de suc de mere, morcov şi cină

* Un pahar ar trebui să aibă aproximativ (230 ml) de conţinut.

Alimente interzise
Urmatoarele alimente trebuie să fie complet evitate pentru bolnavii de cancer. Nerespectarea 100% va face ca terapia Gerson să fie ineficientă.

 1. Toate alimentele fabricate sau prelucrate, cum ar fi cele îmbuteliate, conservate, congelate, rafinate, sărate, afumate, sau sulfurate (cu excepţia celor menţionate în mod expres ca fiind permise) sunt interzise.
 2. Produsele lactate de toate tipurile, cum ar fi lapte şi produse lactate (inclusiv laptele de capră) sunt interzise. Acestea includ brânză, smântână, îngheţata, unt, lapte bătut cu excepţia celor autorizate în temeiul proteinelor. Cu toate acestea, zerul proaspăt, fără nici un aditiv poate fi consumat după primele 6 – 12 săptămâni de vindecare.
 3. Alcoolul este interzis, deoarece limitează capacitatea sângelui de a transporta oxigenul.
 4. Ananasul si fructele de pădure pot provoca o reacţie alergică la acizi aromatici prezenţi.
 5. Fructele de avocado sunt prea bogate in grăsimi.
 6. Castraveţii, în combinaţie cu sucurile ce trebuie consumate zilnic sunt greu de digerat.
 7. Condimentele, cum ar fi piperul negru sau boiaua de ardei sunt iritante. Busuiocul, oregano trebuie evitate din cauza conţinutului ridicat de acid aromatic. Ardeiul iute, ardeiul jalapeno sunt, de asemenea, iritante şi pot opri procesul de vindecare.
 8. Soia şi produsele din soia, inclusiv tofu, tempeh, miso, tamari, sosurile de soia, aminoacizi lichizi a lui Bragg, proteinele ​​vegetale texturate, laptele de soia şi toate celelalte produse pe baza de soia sunt nepermise. Conţinutul lor ridicat de grăsimi şi conţinutul de sodiu ridicat inhibă absorţia substanţelor nutritive.
 9. Fasolea uscată şi păstăile verzi nu ar trebui consumate.
 10. Lucerna germinată si lastarii de fasole sau alte seminţe nu sunt recomandate. Sunt bogate in L-canavanine, un amino-acid imatur responsabil pentru suprimarea sistemului imunitar.
 11. Uleiurile si grăsimile de toate felurile, sunt interzise, cu exceptia uleiului proaspăt, crud (presat la rece) organic, din seminţe de in.
 12. Făina si zahărul alb sau brun, rafinate, sunt interzise.
 13. Carnea de vită, de porc, pasăre, ouă, peşte, fructe de mare şi toate celelalte tipuri de carne şi produse din carne sunt cu desăvârşire interzise. Aceste alimente sunt bogate in proteine, grăsimi, produse chimice, conservanţi, hormoni şi sare şi sunt greu de digerat.
 14. Ceaiul negru, ceaiul verde şi ceaiurile de diferite plante care conţin cofeină sunt interzise. Dr. Gerson citează că aceste aromatice interferează cu procesul de vindecare producând reacţii alergice nedorite.
 15. Bomboanele, prăjiturile, produsele de patiserie, dulciurile şi alte produse rafinate sunt interzise.
 16. Consumul de apă nu este încurajat. Apa diluează acizii din stomac şi nu permit tractului gastro-intestinal să funcţioneze la capacitate maximă, pentru prelucrarea optimă a nutrienţilor din sucurile proaspete şi alimentele proaspete. In plus, sucurile sunt deja o sursă adecvată de lichide necesare.
 17. Ciupercile nu sunt recomandate deoarece sunt dificil de digerat şi oferă puţini nutrienţi.
 18. Cafeaua şi înlocuitorii de cafea, cu sau fără cofeină, cauzează o stimulare nedorită a sistemului digestiv. Cu toate acestea, cafeaua luată rectal, oferă un efect complet avantajos pentru ficat, pe lângă dezintoxicare, ea creşte producţia de glutation. Acesta leagă bilirubina și glucoronizii săi, făcând posibilă eliminarea acestora din hepatocite. Ea blochează și detoxifică carcinogenii (responsabili de cancer), care necesită fie un proces de oxidare, fie unul de reducere.
 19. Nucile şi seminţele, inclusiv sâmburii de migdale, seminţele de floarea soarelui, seminţele de in, arahidele, caju precum şi toare celelalte fructe cu coajă, sunt interzise pentru că sunt prea bogate în proteine, grăsimi şi sare atunci când sunt prăjite.
 20. Ardeiul iute (ardei jalapeno, etc), conţine compusi aromatici de aceeaşi putere ca în plantele şi condimentele interzise. Ardeii iuţi inhibă reacţiile de vindecare şi trebuie evitate. Insă ardeiul verde, galben şi rosu dulce poate fi folosit fără limite.
 21. Muştarul şi verdeaţa morcovilor trebuie evitate.
 22. Praful de copt şi bicarbonatul de sodiu conţin sodiu şi alaun (aluminiu), care sunt foarte toxice. Poate fi folosită ocazional făina de copt Featherweight, este fără aluminiu şi fără sodiu, pe bază de pudră de potasiu.
 23. Orice produs care conţine fluor, precum apa fluorizată, pasta de dinţi, apa de gură, deodorantele, vopsele de păr, substanţele de increţire permanentă a parului, cosmeticele, deodorantele, rujul şi loţiunile (inclusiv loţiunile hidratante) trebuie evitate în totalitate. Loţiunile pot fi înlocuite cu uleiul de in.

Pasul 3 – Suplimente Nutriționale

După cum nutrienții esențiali organismului sunt prezenți în dieta Gerson pacienții nu necesită multe suplimente nutritive.

Iată câteva suplimente utilizate în Terapia Gerson:

 1. Soluția Lugol – concentrația convențională USP, a unei soluții Lugol ce conține 5 grame de iod și 10 grame de iodură de potasiu în 100 ml soluție. Concentrația solutieiei utilizată în Terapia Gerson, este de 5grame de iodură de potasiu și 10 grame de iod în soluție de 200 ml. Dozajul tipic folosit de Gerson pentru bolnavii de cancer care nu sunt tratați cu chimioterapie este de 3 picături adăugate în sucul de portocale sau de mere-morcovi, de 6 ori pe zi. Acesta este redus la o picătură de 6 ori pe zi, după 2 până la 3 săptămâni. Pentru pacienții cu cancer tratați anterior cu chimioterapie se începe cu câte o picătură de 6 ori pe zi. Doza este redusă după 5 până la 6 săptămâni, la 3 sau 4 picături pe zi. Soluția Lugol nu trebuie adăugată în sucurile din frunze verzi.
 2. Săruri compuse de potasiu – Dr. Gerson a crezut că începutul tuturor bolilor degenerative este rezultatul pierderii ionilor de potasiu din celule alături de invazia acestora cu ioni de sodiu. Acest lucru provoacă edemul, pierderea potențialului electric al celulelor, formarea de enzime improprii, reducerea oxidării celulelor și alte funcționari defectuoase a celulelor. Pentru o bună fucntionare celulele necesită, potasiupe care îl folosește că un catalizator. În contrast cu aceasta, sodiul inhibă producerea de enzime. O soluție de săruri de potasiu este compusă din 33 grame de acetat de potasiu, monofosfat de poatsiu și gluconat de poatsiu, diluata în 28g de apa distilată. Dozajul tipic variază de la 1-4 lingurițe de 10 ori pe zi, din soluția pregătită (un total de 3.5 – 14 grame de poatsiu pe zi). Acestea se adaugă la sucurile din portocale, mere-morcovi sau cele cu frunze verzi, dar nu și la sucurile din morcovi (doar morcovi). Cel mai mare beneficiu al sărurilor compuse de potasiu este de a trata sindromul de leziune tisulară (TDS) care se găsește în toate formele și tipurile de cancer.
 3. Capsule cu Acidol-Pepsină (betaină HCL = Betaină (betaină hidroclorida) are formula moleculară C5H11NO2. Descoperită în anul 1869, betaină înainte de toate este un meicament ( aminoacid ) folosit în tratamentul dereglărilor enzimatice. Ea se găsește în cereale, semințe de bumbac, spanac, broccoli, carne de peste și alte alimente. Este recomandată ca sursă suplimentară de acid clorhidric pentru persoanele cu deficiențe de acid gastric. Betaină ajută la absorbția mineralelor și a altor nutrienți în organism. Este foarte solubila în apa. Ph-ul soluției apoase de betaină 5% este 1 (foarte acid). Doză recomandată este de 3 grame. Folosită ca aditiv în hrană peștilor ajută la alterarea rapidă a proteinelor și grăsimilor la nivelul aparatului digestive. Acest supliment este utilizat pentru sprijinirea digestiei alimentelor și sucurilor. Doza este de 2 capsule de 3 ori pe zi.
 4. Niacina (Vitamină B3) – doza normală pentru bolnavii de cancer este de 6 tablete de 50mg de niacina pe zi timp de 6 luni. În cazuri mai avansate de cancer, doza este crescută la 50mg niacina la fiecare 24 de ore pe zi (un total de 1200 mg de niacina pe zi). Terapia Gerson, folosește sub formă nicotinică niacina, care poate avea ca efect advers o înroșire a pielii, o roșeață temporară, inofensivă însoțită de senzația de căldură și mâncărime. Nu trebuie întrerupt tratamentul la apariția acestor efecte, deoarece niacina provoacă vasodilatație, care îmbunătățește circulația sângelui, în plus, ridică temperatura pielii, crește oxigenarea și promovează nutriția celulară și un efect global de detoxifiere.(Există un brand de niacina care nu provoacă mâncărimea). Cu toate acestea niacina trebuie întreruptă în cazul menstruației sau al sângerărilor de orice fel.
 5. Pastile cu Enzime Pancreatine – Aceste comprimate, conțin 3 grupe de enzime necesare în digestie. Cele 3 grupe de enzime, sunt : lipaze necesare în digestia grăsimilor, amilaze care digeră amidonul, proteaze pentru digestia proteinelor, dar și a maselor tumorale. Doză recomandată este de 325mg per comprimat de 4 ori pe zi. Conform Dr, Gerson, Pancreatină nu trebuie administrată pacienților cu sarcom.
 6. Ulei de in – Doza normală este de 2 linguri de ulei organic din semințe de în, presat la rece, administrat zi de zi în prima lună, apoi doza trebuie redusă la o lingură pe zi. Uleiul de in este indicat a fi consumat la prânz sau la cină, ca parte din sosul de salată, sau la cartofi și legume. Acest ulei este bun în stare crudă, el nu trebuie consumat încălzit sau gătit.
 7. Polen și Lăptișor de matcă – Polenul este bine de luat atunci când se reintroduc proteinele în dietă pacientului, începând din săptămâna a 10-a până la a 12-a, de tratament. Doza normală este de 2-4 lingurițe pe zi de polen de albine. Lăptișorul de matcă este un supliment opțional. Doza normală, este de 100 mg, luat sub formă de capsule cu o oră înainte de micul dejun. Lăptișorul de matcă nu ar trebui luat împreună cu alimentele fierbinți.
 8. Injecții cu Vitamina B12 și Extract din ficat Crud – Injecțiile cu Vitamina B12 sunt administrate intramuscular, în mușchiul gluteus medius, 0.1 cc (100 mcg) odată pe zi, timp de 4 până la 6 luni sau mai mult. În același timp, acestea sunt însoțite (în aceeași seringă pentru injecție) de 3cc din extract de ficat crud.
 9. Vitamina C – În Terapia Gerson, dozarea Vitaminei C este de 1.0 până la 1.5 grame pe zi, sub formă de acid ascorbic, nu sub formă de calciu sau ascorbat de sodiu. Doze mari de Vitamina C sunt permise, fie injectate intravenos sau administrate sub formă de tablete de 30-50 grame, zilnic.
 10. Tablete cu cărbune – Aceste tablete vor fi utilizate numai în caz de diaree sau în probleme de absorbție a gazelor în tractul intestinal. Doză depinde de gradul simptomelor.
 11. Amygdalin sau Laetrile (Vitamina B17) – Acesta este un supliment opțional, datorită legalității lor în SUA. Cu toate acestea, este foarte folosit în cele mai multe clinici de cancer în Tijuana, cu o doză normală de 9 grame de Laetrile, împreună cu doze ridicate din Vitamina C și B-complex intravenos, în fiecare zi, timp de 3 până la 6 săptămâni. Aceasta este una din cele mai scumpe părți ale tratamentului pentru cancer în Tijuana.
Obtine acum cea mai buna varianta de tratament!
0733.33.11.00